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Thank you for your letter of 22 March 2016, in which you seek assistance with an 
inquiry by the Procedures Committee of the New South Wales Legislative Council 
into whether the current prohibition of strangers on the floor of the house when 
the house is sitting should be widened. 

The Assembly's Standing Orders do not specifically include any similar prohibition 
on non-Members attending plenary proceedings, except that specific provision is 
made within the Standing Orders for the Secretary of State for Wales and the 
Counsel General (if not a Member), to be able to participate in Assembly 
proceedings but not to vote (Standing Orders 13.3 and 9.4). There are also 
specific provisions for Committees to be able to invite any person to attend a 
meeting (Standing Order 17.50), but no such provision exists for plenary 
proceedings. So by implication these are the only occasions on which a person 
who is not an Assembly Member can participate in proceedings in the chamber. 
The term 'strangers' has never been adopted by the Assembly. 

Standing Order 32 -Conduct of the Public- also states that the Presiding Officer 
may make rules specifying the conditions with which members of the public 
attending or participating in Assembly proceedings must comply and may require 
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any member of the public to be excluded from Assembly proceedings if he or she 
is acting in a disruptive or disorderly manner, or is otherwise interfering in the 
Assembly's proper conduct of its business. Committee chairs have similar powers 
in relation to Committee proceedings. 

Under Standing Order 1 3 - Order in Plenary Meetings -the circumstances in which 
the Presiding Officer must call to order any Member include a Member who is: 
obstructing the business of the Assembly; is guilty of discourteous or unbecoming 
conduct; or disregards the authority of the chair. 

With regard to the care of children of Members, we do have precedent for a 
Member bringing her baby into the chamber. On 16 March 2005 a Member 
brought her baby into the chamber and neither the Presiding Officer nor other 
Members commented. We do not have any further information as to the age of 
the baby, or whether the Member chose to breastfeed the child whilst in the 
chamber. The presence of children in the chamber is not an issue that has been 
raised since then so I am afraid we have no additional information which might 
assist your current work. 

It is worth noting that as the Assembly conducts all voting within the chamber via 
an electronic voting panel on each Members' desk, Members are required to be 
present inside the chamber in order to take part in voting. 

I trust that this information is helpful to you. 

With best wishes, 

Dame Rosemary Butler AM 
Presiding Officer 


