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Dear w QoA |

| refer to the Committee’s letter of 23 January 2011 enclosing a transcript of my evidence,
including questions on notice taken by me during examination, and a list of supplementary
guestions on notice from the Hon Steve Whan MLC.

My answers to the questions asked by the Committee members are enclosed.

| look forward to the Committee’s report on the Election Funding, Expenditure and
Disclosures Amendment Bill 2011.

Yours sincerely
Barry O’Farrell MP
Premier
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INQUIRY INTO THE PROVISIONS OF THE ELECTION FUNDING, EXPENDITURE
AND DISCLOSURES AMENDMENT BILL 2011

QUESTIONS ON NOTICE
Notice given on 20 January 2012
Question from the Hon Peter Primose MLC -
What is the status of the church under your proposed Bill?
Answer

Under proposed section 96D(1) of the Government’s Bill, political donations to
parties, groups, elected members, candidates and third-party campaigners will
only be lawful if they are made by individuals on the electoral roll. This means that
corporations and other entities, including religious organisations, will be prohibited
from making political donations.

It also means that an individual, corporation or other entity, including a religious
organisation, which wishes to incur “electoral expenditure” will not be able to
accept political donations from corporations and other entities for that purpose.
They will continue to be able to accept donations, including from corporations and
other entities, for any of their other purposes.

It is important to note that the ban only applies 1o “political donations” as defined in
section 85 of the Election Funding, Expenditure and Disclosures Act 19817 (the
“Act”). The Bill does not prevent charitable donations to or from religious or other
organisations that are not used or intended to be used to enable the making of a
“political donation” or to fund “electoral expenditure”.

Of course, the Bill also does not prevent individuals who may be members of a
church from making a political donation in their individuai capacity.

Question from Dr Kaye MLC —

| want you to consider two quick scenarios. Suppose we take a group of very
wealthy individuals, each of whom has a position within the Liberal Party and, as
they would be entitled under your legislation, they form a third party. They spend
$1.05 million advocating for the return of the O'Farrell Government. Under your
legislation that would be absolutely fine. At the same time the Finance Sector
Union decides it wants to spend $1 million, for example, on alerting voters to the
importance of gun control to their members. That would be illegal under your
legisiation. Do you think that that is incredibly discriminatory against unions?

Answer

The Bill will not prevent third-party campaigners, whether individuals or entities,
from incurring electoral expenditure. The existing Act contains provisions which



cap electoral communication expenditure during the period immediately prior to an
election.

The Bill does not change these caps but provides (at proposed subsection
95(G(6)) that the electoral communication expenditure of a party and its affiliated
organisations is to be aggregated for the purposes of applying the relevant cap.
This is reasonable given that, at present, organisations intimately involved in the
governance of a political party can campaign on that party’s behalf, without
affecting the party’s own ability to spend. This is an unfair loophole that
undermines the purpose of caps on expenditure.

In any case, in the scenario described in the question, an issue-based campaign
conducted by the Finance Sector Union merely alerting the public to the
importance of gun control would not constitute “electoral expenditure” if it did not
promote or oppose a party or candidate or seek to influence the voting at an
election. Accordingly, the premise of the question (ie, that such a campaign would
be “illegal) is incorrect.

Any entity, including unions and peak bodies, will have, and under the
Government's Bill will continue to have, the freedom to undertake issue-based
campaigns (ie, those which do not promote or oppose a party or candidate or seek
to influence the voting at an election).

A review of the Register of Third-Party Campaigners mainfained by the NSW
Electoral Commissioner for the last election (see http://efa.nsw.gov.au/reqgisters)
indicates that the distinction between issue-based campaigning and “electoral
expenditure” is both workable and clear within the community. The fact that
organisations such as the RSPCA are absent from the register shows that they do
not consider that their campaigns constitute “electoral expenditure” within the
meaning of section 87 of the Act (which is not amended by the Government's Bill).






