Responses to questions taken on notice
by Fiona Rafter, Inspector Custodial Services, before
Legislative Council, Portfolio Committee No 4: Legal Affairs on
31 October 2018 (Committee Hearing)

Question 1 (see page 8 of the Transcript of Committee Hearing):

‘How did you make it clear to the Minister that this was not your fulfilment of section
14(1) of the Act? You provided him with a copy of a draft report; how did you make it
clear to him that you were not fulfilling section 14(1) of the Act?”

Response:
| refer to my opening statement of 31 October 2018 where | stated as follows: “/
provided to the Minister a copy as a courtesy so that he had visibility as to the status of
the inspection — particularly in light of his request that | consider broadening the terms of
reference.”

A member of the Inspector of Custodial Services (ICS) staff contacted the Minister's
office and arranged to deliver a courtesy copy to the Minister’s office on the same date
the draft report was provided to the Executive Director of Juvenile Justice for feedback. |
tasked a member of my staff personally with hand delivering the drafts to Juvenile
Justice and the Minister's office. My staff confirmed delivery had occurred.

A submission under s 14 (1) of the Inspector of Custodial Services Act 2012 (NSW)
(ICS Act) was not requested from the Minister at that time.

A request to the Minister for a submission under s 14(1) occurs after procedural fairness
has been provided to all agencies or persons who are potentially affected by adverse
opinions which | may express. Section 14(2) requires that | not produce to Parliament a
"report that sets out an opinion that is, either expressly or impliedly, critical of a Public
Service agency (other than an opinion critical of Corrective Services or Juvenile Justice)
or any person" unless | have given them the opportunity to make submissions. This is
done by way of provision of the draft report, or an excerpt of the draft report, and a
formal request for any submissions they might wish to make.

Although | am not required to do so under the Act, in relation to the draft report | wanted
to ensure that Juvenile Justice had an opportunity to provide their feedback in respect of
its contents.

The Minister was aware that a copy was provided to Juvenile Justice for feedback
because, as outlined above, the Minister was provided with a copy as a courtesy at the
same time.

| understand that the Minister is generally aware that feedback is sought from agencies
and other persons before a copy of the report is formally provided to him for his
consideration for the purpose of s 14(1). The basis of my understanding as to the
Minister's awareness of this procedure is due to the wording of ss 14(1) and 14(2) of the
ICS Act, and also because the Minister has received copies of draft reports from me in
relation to other inspection matters.

A copy of the draft report was formally provided to the Minister for comment for the
purposes of s 14(1), on 30 October 2018. The Minister has since responded to my
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request for a submission in accordance with s 14(1) of the ICS Act, and | have
requested a tabling date for the report.

Question 2 (see page 18 of the Transcript of Committee Hearing):

“Not only as to a report you provide to the Government but also to satisfy ourselves as
to your role as an independent inspector of those facilities. So in asking you whether
your independent undertakings confirm that the data you have provided is the same or
different, | do not think you can refer to a report; otherwise a ‘report” will systematically
cover everything.”

Response:

| refer to page 17 of the transcript of the Committee Hearing where | stated: “/ have
powers under my legislation to request data and information from Juvenile Justice and |
do that to obtain information in relation to these types of matters. That is what | have
done on this occasion, requested data, which has informed my response.”

Under section 7(a) of the ICS Act | am entitled to full access to the records of any
custodial centre.

The ICS has access to the Juvenile Justice Client Information Management System
(CIMS) on a 'read-only' basis, and is able to access and cross-check data recorded in
CIMS in relation to individuals. The ICS can check individual records in CIMS regarding
how long a young person may have been confined, and does this on occasion to verify
information provided by a young person or staff member during inspection.

The ICS is unable to extract from CIMS large amounts of data about the rates and
duration of confinements. The ICS requests Juvenile Justice to provide raw quantitative
data about rates and length of confinement, and the ICS conducts its own quantitative
analysis of this data.

As part of its investigation and reporting function, ICS independently verifies
segregation and/or confinement records in relation to some, but not all, individual
detainees. We conduct checks, based on information, and sampling of records in
relation to a number of detainees. It is beyond the resources of the ICS to validate every
instance of confinement and/or segregation and we rely on the data from Juvenile
Justice to an extent to assist in this process.

Given the limited resources available to the ICS, the process of cross-checking and
validating the data in the context of every instance of segregation and/or confinement
would take a significant diversion of these resources and to verify the accuracy of the
data provided by Juvenile Justice by searching each individual's confinement records in
CIMS.

The ICS may check CIMS for records of segregation for individual young people who
are on Detainee Risk Management Plan with segregation. The ICS does not receive an
automatic notification when segregation exceeds 24 hours.



Question 3 (see page 20 of the Transcript of Committee Hearing):

‘I asked on notice, through the Minister, how many strip searches were conducted on
Juvenile prisoners in the last financial year. The answer | was given was that not all strip
searches are required to be recorded. 'Were you aware of the fact that strip searches
were not required to be recorded? Are you aware of any data in relation to strip
searches of juvenile detainees?"”

Response:

| am not aware that strip searches are not required to be recorded. The new 'Searching
Young People Policy (October 2018)" and 'Searching Young People Procedure (October
2018)' replaced two policies 'Searching Detainees Procedures (2012)" and the
‘Searching Detainees Procedure Resource Documents'. These policies of Juvenile
Justice require strip searches to be recorded in the search register.

| have not requested data in relation to strip searches. | have requested data in relation
to use of force to search a detainee in circumstances in which the detainee refuses to
submit to being searched. The data indicates that it is rarely the case that use of force is
used to conduct any kind of search.

Question 4 (see page 21 of the Transcript of Committee Hearing):
“Have those recommendations been implemented?”

Response:

Recommendation 10 of the ‘Making Connections’ Report provided — “The Inspector
recommends that JINSW should not carry out strip searching on a routine basis and
should replace this practice with a rigorous risk-based assessment process to target the
trafficking of contraband”.

The ICS requires six monthly reporting on implementation of recommendations from
Juvenile Justice. The Inspector of Custodial Services reports in its 2018 Annual Report
that the recommendation has been partially achieved. This report is based on the six
monthly monitoring and reporting process.

Juvenile Justice has implemented policies to bring about the reduction of strip
searching. Detainees at Juvenile Justice Centres are no longer routinely strip searched
after any portion of leave, or after a visit with a family member or significant other.

However, routine strip searches still occur when a detainee is being admitted to a
detention centre or returning to a detention centre following day leave or overnight
leave.

This is in accordance with clause 11A(9) of the Children (Detention Centres) Regulation
2015.

"A partially clothed search of a detainee must not be conducted as part of the general
routine of a detention centre, except in the case of a detainee being admitted to a
detention centre or returning to a detention centre following day leave or overnight
leave.”

Dated 19 November 2018



