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Dear Mr Greene

| refer to your letters of 22 June addressed to me and to the Minister for Infrastructure,
Planning and Natural Resources concerning your Committee’s Inquiry into the Joint Use
and Co-location of Public Buildings. The Minister has asked me to reply on his behalf.

The regulation of the joint use and co-location of government buildings does not fall
within the jurisdiction of any single Department, and | presume that the Department of
Infrastructure, Planning and Natural Resources (DIPNR) is just one of several agencies
that you will be consulting.

DIPNR officers have studied your inquiry’s terms of references and have provided the
preliminary advice that is attached to this letter. We have tried to address the
Committee’s main areas of interest, but given the general nature of the terms of
reference, we may not have covered some issues. If this is the case, | invite you to
submit a list of specific questions.

| also understand that you wish a DIPNR representative to give evidence at a
Committee hearing on 13 October. | nominate Ms Petula Samios, Director of the
Metropolitan Planning Coordination Unit, to give evidence on behalf of the Department.

Should you have any further inquiries about this matter, | have arranged for Mr David
Newman, A/Manager Executive Support to assist you. Mr Newman may be contacted at
on telephone number 9228 6459.

Yours sincerely

g7 &

ifer Westacott

frector General
G/ /e

Bridge St Office 23-33 Bridge St Sydney NSW 2000 GPO Box 38 Sydney NSW 2001 DX 22 Sydney
Telephone: (02) 9228 6111 Facsimile: (02) 9228 6191 Website dipnr.nsw.gov.au
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Attachment

Comments by
the Department of Infrastructure, Planning and Natural Resources
on the Joint use and Co-location of Public Buildings

DIPNR understands that the Committee is interested in promoting joint-use of buildings
by State and local governments, public and private bodies (including community and
sporting groups) and that its definition of "buildings” extends to land and facilities such
as sporting grounds and courts.

e The issues relevant to DIPNR'’s activities that may be of most interest to your Inquiry
are:

« whether or not the planning and approval system encourages or discourages the
joint use and co-location of public buildings;

» whether building regulations have a similar positive or negative effect; and

e whether there is scope to use s94 contributions to facilitate the provision of public
facilities.

Planning
General

From an urban planning perspective, the joint-use and co-location of public buildings
and facilities is desirable because it is compatible with the Government's (and DIPNR's)
objective of more compact and efficient cities.

The current planning legislation neither encourages nor discourages the joint use of
public facilities. The Department applies the current planning legislation as flexibly as
possible, consistent with the Government's objectives of equity, sustainability and
economic health.

When considering development applications, some local councils may take a broader
view than others of permitted uses within particular land-use zones, and this may affect
the scope for joint-use.

The Minister for Infrastructure Planning and Minister for Natural Resources has just
announced a major package of planning system reforms that will increase the flexibility
of the planning system. Details are available at www.dipnr.nsw.qov.au/planningreform

Community use of schools

In the mid 1970s the Department and its predecessors considered that it was desirable
to allow schools to be used for a wider range of activities. Advice was issued to
councils suggesting that they should make community use of schools permissible in
their local planning schemes. When the EP&A Act came into force in 1980, this position
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was formalised in the form of a Section 117 Direction which advised councils to include
in draft LEPs provisions to allow community use of the facilities and sites of schools,
colleges and other educational institutions. If such a provision was not to be included, a
justification acceptable to the department would have to be provided. Hence that
provision became standard but not mandatory. DIPNR has no information about the
extent to which the provision has been translated into actual joint-uses.

The management of schools is a matter for the Department of Education and Training
and for individual schools. Some schools may restrict use for a variety of reasons,
including security, child protection, insurance or general risk management.

In the package on Standard Provisions for LEPs the department released for comment
recently (see the DIPNR website for details), the mandatory provisions required to be
incorporated in LEPs include provisions re community use of educational
establishments and child care centres (see pages 27 and 32).

More generally in terms of metropolitan planning, DIPNRs general approach to joint use
is to;

» promote more efficient use of existing and new infrastructure;

« manage travel demand by enabling a range of activities to be accessed at a single
location;

« support strategies to make neighbourhoods more liveable and accessible on foot;

« support the creation of strong centres that contain employment opportunities,
services and public transport;

s locate a significant proportion of Sydney's future housing in nominated growth
centres and corridors; and

¢ support the development of stronger links between commercial activity and health
and education activities as a catalyst for employment growth, especially 'knowledge'
jobs in western Sydney.

Another long-standing instance where DIPNR has supported joint-use as an objective
for better use of land is encouragement is in its approach to stormwater management in
new subdivisions under the label 'Dual Use of Open Space and Drainage'. The idea is
that drainage should be via natural creek systems rather than concrete channels, and
stormwater management can be combined with the open space network to make more
efficient use of land. For example, some playing fields also serving as stormwater
detention basins. A manual was issued to councils and the development industry called
"Better Drainage” which won prizes from the Stormwater Association.

Section 94 contributions

Section 94 of the Environmental Planning and Assessment Act 1879 provides for
consent authorities to require developers to make contributions to the increased cost of
public infrastructure that will be generated by their developments. Developers may be
asked to contribute land or money. Councils and other consent authorities (including the
State) can apply s94 contributions to provide range of infrastructure and services, but
the key point is that contributions can only be levied where the impact of the
developments means that there will be a greater demand on public infrastructure and

services.
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As part of the package of planning reforms, the Minister announced that there will be
more flexible application of local developer contributions under s94. Specifically,
proposed reforms will:

- allow cross-boundary levying;

- allow flat-rate levies;

- allow borrowing between accounts within a contributions plan;

- codify voluntary developer agreements:

- provide consistency in the format of contributions plans;

« require regular reviews, better accounting and publication of collection and
expenditure data.

Building regulations

Background

Before commencing any new use, inquiries need to be made with the relevant council
regarding what prior approvals (if any) are required eg. a development consent (and
construction certificate) or complying development certificate. Development consent is
usually required when a change of building use (involving a change in the Building Code
of Australia classification of the building) is involved - however, development consent
may also be required for changes of use that do not involve a change of classification.

Although the Crown is exempt from the need for a construction certificate for proposed
building work, Government agencies are obligated to obtain development consent for
certain activities and certification in accordance with s116G of the Environmental
Planning and Assessment Act 1979 (EP&A Act).

Existing Buildings

If an approval is required for a proposed new use (in an existing building) and that
approval is a development consent, upon receipt of a development application, the
consent authority will consider numerous matters including the heads of consideration
under Section 79C of the EP&A Act, which includes consideration of - whether the
proposed use is permissible under the relevant environmental planning instruments
(EPIs) and satisfies the relevant development standards in those EPls or in any relevant
development control plan and, the public interest.

In determining the development application, the consent authority is to take into
consideration whether the fire protection and structural adequacy of the building will be
appropriate to the proposed new use. They are also obliged to insist on compliance with
certain fire safety matters.

In relation to a development application for alterations and additions to existing
buildings, the consent authority needs to consider, among other things, if measures
contained in the building facilitate safe egress in the event of a fire and restrict the
spread of fire to other buildings nearby.

The certifying authority in refation to any proposed alterations/additions to an existing
building, in addition to checking whether the proposed works comply with the BCA and
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are not inconsistent with the development consent, needs to be satisfied that the works
do not unduly reduce the existing level of fire and structural safety of the building. They
are also obligated to insist on compliance with certain fire safety matters.

The consent authority in the above situations may also require the upgrading of the
existing building if they deem such is necessary.

There needs to be careful consideration that security arrangements which may be
required to allow additional uses of existing buildings and additional people to use these
buildings, must not contravene the fire safety and egress provisions required for the
building or impact adversely on the ability of occupants to evacuate the building in the
event of an emergency.

Existing buildings that rely on Alternative Solutions to satisfy the requirements of the
BCA, rather than by complying with the prescriptive Deemed-to Satisfy Provisions, may
be limited in relation to their use. In this situation, there will need to be a re-evaluation
of any parameters/conditions of the Alternative Solution, to ensure that the proposed
new use/occupation is not in contravention with such.

New Buildings

In designing new buildings to allow for a variety of functions and uses, the building must
be designed to comply with the BCA for each of the proposed functions/uses it is likely
to be used for.

While a new building can be designed to be suitable for conversion from one
function/use to another over time, this will not negate any requirement under the EP&A
Act, to obtain another approval in the future to change the use of the building and/or
carry out any associated/necessary building work.

The different approval processes for private building work and Crown building work
under the EP&A Act need to be considered in relation to co-location of public/private
buildings. This aspect needs to be considered as there are different requirements that
apply o these processes, eg the essential fire safety provisions of the EP&A
Regulation.
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